משחקים ביתיים לקטנטנים, לתינוקות ופעוטות

משחקים פשוטים, ליצירה בבית, עבור תינוקות ופעוטות

מאמר זה מתאר משחקים ביתיים לקטנטנים, לתינוקות ופעוטות. להלן, מגוון רעיונות פשוטים, של משחקים אותם ניתן ליצור לבד ולשחק עם הפעוט בבית. כל משחק והיתרונות ההתפתחותיים שלו, המפורטים מטה.

ולפני הכל, הערת בטיחות: ביצירת משחקים עבור תינוקות ופעוטות עד גיל שלוש שנים, חשוב להקפיד על מניעת נגישות של חפצים קטנים, אל הילדים. חפצים שניתנים לפעוטות ותינוקות, חייבים להיות גדולים מגודל קופסת פילם (מצלמה) של פעם. כל דבר קטן מזה, מהווה סכנת חנק חמורה!

מגיל 9 חודשים והלאה, מגיל ישיבה ותחילת זחילה:

משחק מעודד זחילה: לוקחים בקבוק מים ריק, ממלאים בחרוזים, גולות צבעוניים, פעמונים עגולים וכדומה. סוגרים ומדביקים היטב את הפקק שלא יסכן, את התינוק. משכיבים על הרצפה. כל נגיעה של התינוק מגלגלת אותו ומושכת לזחול אחריו בגלל התנועה, הצבעוניות והקולות של החפצים שבתוכו. ניתן למלא את הבקבוק גם במים ונצנצים ולקבל אפקט דומה, עם רעשים שונים, משקל כבד יותר לדחוף ותחושה אחרת.

נגינה במטבח: יצירת “תופים” מסירים וקופסאות פלאסטיק בגדלים שונים ו”מצילתיים” ממכסים הינה פעילות מאד מהנה עבור הילדים, אשר עובדת על מוטוריקה העדינה ותיאום בין שתי הידיים, יחד עם הגרייה השמיעתית המיוחדת.

הבקבוק הענק: במידה ויש בהישג יד, בר של מים מינרליים, ניתן להשכיב את הבקבוק הענק ולרכב עליו כמו סוס. פעילות מוטורית נעימה מאד עבור פעוטות. אפשר להושיב גם תינוקות קטנים, אשר כבר יושבים עצמאית על הרצפה. לאחוז אותם היטב  באגן, להניע בעדינות מצד לצד בתנועות כמו של נדנדה. פעילות זו הינה, פעילות נעימה, לעידוד תנועות של שיווי משקל, הדורשת כמובן השגחה צמודה כל העת.
גם את הבקבוק הענק, אפשר למלא בחפצים מרעישים וצבעוניים (לדאוג לסגירה מעולה של הפקק כמובן!) ולתת להם לרדוף אחריו כשהוא מתגלגל להם קדימה בזחילה כמשחק מעודד זחילה, או להיעמד בתמיכה בו כשהוא עומד, למתחילי העמידה וההליכה. במקרה שנעזרים בו לתחילת עמידה והליכה בדחיפת חפץ, חשוב למלא גם קצת מים בבקבוק, כדי שיהיה בסיס כבד ולא יפלו איתו, או על הפיה שלו.
משחקים אלו, מחייבים השגחה צמודה בכל מקרה!

מגיל שנה ומעלה:
p1010095bublesp1010096bubles

בועות באמבט: לכל אוהבי הריח הנעים של שמפו הילדים, אפשר לקחת את המכסים של השמפו (בגדלים שלא מהווים סכנה לקטנים), לטבול את הפקק בקערית שבה מערבבים מים עם סבון נוזלי/שמפו של ילדים ולתת לילד לנשוף פנימה, דבר הגורם להפרחת בועות (עם ריח נפלא) מהחור בפקק. פעילות כיפית, שמפתחת יופי את התנועתיות של הפה אצל קטנטנים.

יצירה באמבטיה: קייצי פשוט וכיף, למרוח קצף גילוח או, קצף של קצפת על הקיר של האמבטיה, ולצייר עם האצבעות בתוך הקצף. אפשר לשחק באותה דרך על ראי או חלון.
משחק זה, משלב עבודה מעולה על קידום מיומנות ציור יחד עם מתן גירויי תחושתי. במקביל, עבודה על חיזוק של חגורת הכתפיים, כשמציירים עם הידיים כלפי מעלה לאורך זמן. עבודה על הראי, עובדת גם על הסתכלות של הילד על עצמו והתייחסות לגופו.

מחבואים בקצף: מחביאים בובות קטנות/מכוניות/קוביות בתוך קופסת פלאסטיק קטנה עם קצף ונותנים לילד למשש ולחפש. עובד על גריה של תחושת מגע ועל פיתוח מיומנות מישוש וזיהוי על ידי מישוש.

מחבואים בגרגירים: הפעם מחביאים את החפצים בתוך אורז יבש/עדשים יבשים/חול, או כל דבר אחר מהמטבח.
יצירה בגרגירים: כששבענו משיטוט עם האצבעות בתוך החומרים שלמעלה, אפשר למחזר אותם ולעשות עבודות הדבקה על נייר וציור, בעזרת האורז/חול או עדשים.

שקיות תחושה: שימוש נוסף לאותם חומרים, הינו יצירת שקיות תחושה: ממלאים שקיות בד קטנות שתופרים לבד, או גרביים ישנים, באורז/עדשים/שעועית וכ”ו, תופרים היטב את הפתח ויוצרים כריות עם תחושות מגע שונות, לשחק איתן.
כל המשחקים ב”גרגירים” השונים, הינם משחקים מעולים לעידוד התמודדות עם מגע לילדים עם רגישות תחושתית וסיפוק תחושות מגע שונות, שטובות ונעימות, עבור רוב הילדים.

השחלות פופונים: גוזרים בקופסת שוקו עםמכסה פלאסטיק, חור במכסה ונותנים לפעוט להשחיל פונפונים, חרוזים גדולים, או קוביות עץ. נפילת החפצים לקופסא יוצרת רעש נעים ומשחק צבעים יפה כשמציצים לקופסא. אפשר גם להשחיל קשים לתוך בקבוק מים ריק.
p1010107bubles